Hvorfor tradisjonell utdanning forskyver din suksess

Hvorfor tradisjonell utdanning forskyver din suksess

Utdanning er et stort og massivt markedsført ord. Det er trolig et av de best markedsførte ordene gjennom tidene, det er på høyde med Coca Cola, Nike og Apple. Og ikke bare er det godt markedsført i hele verden, men folk flest ser ikke på det som en tjeneste eller produkt.

Vi kjøper et par nye Nike sneakers, hvorfor? For å føle oss bedre, se bedre ut og kanskje viktigst av alt, få et bedre inntrykk hos andre (ja, vi dømmes ut i fra hvordan vi ser ut). Som Jim Rohn sier “People look on the outside, God looks on the inside”. Inse det, det er slik vi mennesker fungerer - med tiden så ser vi mennesker på innsiden, men ved første blikk, ser vi på utsiden. 


Hvorfor forteller jeg dette? Vell, det er ikke bare materialistisk ting som sier noe om oss og svekker eller styrker vårt førsteinntrykk. Hvis du møter en du ikke har sett på lenge og spør “Hva driver du med om dagen?” og vedkommende sier at de er utdannet “Sivilingeniør”, de har master i ditt og master i datt. Den umiddelbare tanken er “wow, for en suksessfull person”.


Men er det utdanningen i seg selv som har en verdi (altså beviset på at du har gjennomført x antall år), er det kunnskapen som har en verdi eller er det inntrykket andre har av deg? Nettopp fordi ordet “utdanning” har fått en så bra “merkevare”. 


Akkurat hva som er korrekt her er vanskelig å si, men det som er klinkende klart er at kunnskap uten handlinger, ikke skaper resultater. Selv Elon Musk kan ikke tenke seg til å bygge en bil (eller et rakettskip), det krever at du utfører arbeidet. Og kunnskap kan du få fra flere steder enn skolen.


Skaffe en arbeidsplass VS bygge en arbeidsplass 


Det er verdt å påpeke at enkelte yrker krever at du har utdanning. Det er klart at du lærer mye på skolen som kommer godt med på en “vanlig” arbeidsplass hvor arbeidsroller er tydelig og klare og arbeidsoppgavene gjentar seg fra år til år, men hvis du ønsker å bygge ditt eget selskap, må du være mer fleksibel og “up-to-date”. 


Enkelte prinsipper vet vi “will stand the test of time”, men noter deg at dette er prinsipper, og ikke strategier. Et godt eksempel på dette er Facebook annonser, for noen år tilbake var det desidert den beste kanalen å kjøre annonser i (det er fremdeles bra, men betydelig dyrere) - Facebook Ads er en strategi og for å vite dette må du være oppdatert på hva som fungerer nå og hva som ikke fungerer. 


Med et prinsipp trenger du ikke nødvendigvis å være oppdatert, et eksempel på et prinsipp kan være at “salg og markedsføring er den eneste inntektsgenererende aktiviteten i et selskap og du må gjøre det for å omsette. Prinsippet er at der massene er, finner du oppmerksomhet og der du finner oppmerksomhet, ligger pengene”. 


Ser du forskjellen? Strategiene lærer du ikke på skolen, men prinsippene gjør. Hvorfor? Fordi markedet enderes hele tiden, men pensummet på skolen kan ikke det, det ville vært altfor mye jobb og ikke minst, du ville ikke fått en kunnskap som slår tid. Se for deg at du hadde tatt en utdanning i markedsføring på BI og lært om Facebook Adsi i 2019, også skulle du gått ut i arbeid eller startet din egen bedrift i 2024. Du ville ikke vært særlig nyttig for ditt eget selskap eller selskapet du skal jobbe for. 


Med andre ord så leder prinsipper grovt sett til kunnskap, men strategier leder til handling, og handling er det eneste som generer resultater. Du har sikkert opplevd tidligere at du har en strategi for noe, (det kan være skolen, på treningssenteret, i business eller på et annet felt), og du vet at du gjør det riktig, men du vet egentlig ikke hvorfor det fungerer, det fungerer bare (fordi du har en strategi). Så hører du senere på en podcast eller ser en video om det samme teamet også får du høre hva prinsippet går ut på og hvorfor det fungerer (dette har skjedd med meg flere ganger, nettopp fordi jeg er mer opptatt av strategier og gjennomføre prosjektet, enn å vite hvorfor det fungerer.


“There are some things you don’t have to know how it works – only that it works. While some people are studying the roots, others are picking the fruit. It just depends on which end of this you want to get in on.”

- Jim Rohn 


Oppsummering


Utdanning er noe som har blitt godt markedsført gjennom generasjoner og det har endt opp med å gi deg et godt inntrykk, akkurat som at et par Nike sneakers. Det betyr ikke at en utdanning er verdiløs, men hvis du er ute etter resultater ute i markedet, er strategier og gjennomføringsevne viktigere enn prinsippene du lærer på skolen. Prinsipper gir deg en forståelse, men strategier gir deg resultater. Og prinsipper kan du lære utenfor skolen, men det krever at du er nysgjerrig og leter. Jeg vil anbefale deg å ikke være så opphengt i å lære for å lære, men å lære for å handle. 


Og for å avslutte, kan du høre det fra eksperten selv, Tony Robbins "Knowledge isn't power; it's potential power. Execution trumps knowledge any day of the week.".

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar