Perfeksjonisme er en form for prokrastinering

Perfeksjonisme er en form for prokrastinering

“You don´t have to be great to start, but you have to start to be great”
- Zig Ziglar


Og med det er vi i gang med artikkelen som skal forklare deg hvorfor perfeksjonisme er en form for prokrastinering. Folk flest tror at de trenger mer kunnskap for å komme i gang, når det de egentlig trenger er å sette i gang, få ting gjort, feile, prøve igjen, optimalisere, feile igjen, prøve igjen frem til man til slutt får det til. I artikkelen hvorfor tradisjonell utdanning forskyver din suksess, skrev jeg om at utdanning leder til kunnskap, men kunnskap er bare et potensialet - det er først når du bruker kunnskapen at du får resultater. 


Og det er veldig mange likheter mellom “perfeksjonisme” (hva nå enn perfeksjonisme er, jeg har aldri opplevd det) og hvorfor mange velger å ta en utdanning (tror jeg).

Det er komfortabelt å sitte på en stol, bla i en bok, planlegge, kalkulere “Jeg skal gå seks år på skole, så skal jeg gå ut i arbeid, så skal jeg vokse i selskapet, så skal jeg bli det også skal jeg det”. På lik linje ser jeg personer som ønsker å starte en nettbutikk eller en annen form for butikk, sitter å planlegger hele reise “Okei, først skal jeg lese disse 3 bøkene, så skal jeg kjøpe en ny Mac, så skal jeg kjøpe et kurs, så skal jeg lage en business plan, også en investor pitch, også må jeg finne det perfekte produktet”. Det stopper jo aldri med antall “også-er”. Mitt spørsmål er, når skal du starte?


Det tar jo en evighet, konkurrentene dine har omsatt for millioner før du har startet. Innen du har kommet i gang, har de “proof of concept”, de er allerede i gang med optimaliseringsfasen (det du kaller perfeksjonisme). Folk flest kommer seg aldri dit, for forbedring skjer etter at du kan se om noe fungerer eller ikke, men da må du sette i gang først.

 

Symptom på usikkerhet 

Det er alltids vanskelig å si hva “perfeksjonisme” hos folk er et symptom på, men vi lever i en verden hvor nesten alt vi gjør, sier og har på oss, gjøres for å formidle noe til personene rundt oss. Vi går med merkeklær for å gi et bedre inntrykk, vi går på BI for tittelen, vi setter personen på en pidestall så fort de har fått en “blue checkmark” på Instagram. 


Og hva har dette med perfeksjonisme og prokrastinering? Vel, hvis alt vi gjør er for å gi et bedre inntrykk for de rundt oss, da gjør vi med andre ord alt vi kan for å ikke gi et dårlig inntrykk. Og i dagens samfunn er ikke “feiling” noe positivt. 


Folk flest ser på det å feile som en negativ ting, men hvis du spør suksessfulle personer, er feiling en del av prosessen, på lik linje som at tyngdekraften er en del av alles hverdag. Så i slik jeg ser på det, kommer prokrastinering av 2 ting;

1. Du verdsetter andres meninger for mye og derfor setter du aldri i gang, fordi du skal alltid høre hva andre synes. Og så fort de tviler på ideen, begynner du å tvile.

  1. Du er usikker på deg selv, du er redd for å feile (ikke fordi du er redd for å feile for deg selv), men er redd for hva andre tenker om deg hvis du feiler. 



Feil oppfatning - Det er markedet som bestemmer 


Hvis du investerer, så kjenner du sikker til frasen “beat the market”. Hvis du ikke er kjent med den frasen, så kan du lese mer om det her. I denne sammenhengen handler det ikke om investering men mer om at det er markedet som bestemmer hva som er bra eller dårlig, ikke hva du tror eller ønsker. Dine tjenester eller produkter kjøpes ikke av deg, det kjøpes av markedet. 


Dette er direkte knyttet opp mot perfeksjonisme, du tror at du klarer å kalkulere, beregne deg til og tilrettelegge for markedet, ute å være ut i markedet. Med andre ord har du en helt feil oppfatning av hva som faktisk genererer resultater. Noter deg følgende “Markedet bestemmer alltid, ikke dine følelser og ønsker”. Markedet er det mest nådeløse på kloden, men du må ut i markedet (som betyr at du må starte) for å faktisk finne om din ide vil fungere. Og hva betyr det? Det betyr at du må ha guts, så må ha tro og tørre å “feile”. Hvordan ellers skal du finne ut av alle de timene med arbeid gjør opp for seg?


Et godt eksempel på dette er “Clubhouse”, de publiserte plattformen lenge før den var helt optimalisert og klar, men på det tidspunktet under pandemien responderte markedet på en fantastisk måte. Hadde ikke Clubhouse lansert appen, fordi de måtte vente til den var “perfekt”, ville de ikke fått den rakettveksten de fikk. Folk vil ikke ha det som er perfekt, de vil ha det som er tilgjengelig, for folk vet ikke hva som er perfekt - vet du? Perfeksjon er en endeløs prosess, men du må likevel sette i gang.

"Start where you are with what you have because what you have is plenty."
- Eric Thomas


Og med det oppfordrer jeg deg til å være i litt hastverk med å lansere ditt neste prosjekt, publisere den neste videoen, nettsiden, ta den mobilsamtalen til personen du vil prate med, dra på det intervjuet eller skrive den artikkelen du lenge har tenkt på.


PS: når jeg publiserer noe på Instagram, Tiktok eller skriver en artikkel som denne, leser jeg sjeldent igjennom - for jeg er ikke opptatt av små detaljer - det har aldri utgjort en stor forskjell. Personer som er opptatt av perfeksjonisme kommer til å henge seg opp i mine grammatiske feil, og det er helt greit, men det går ikke med seg essensen - “They major in minor things”.


Lykke til! 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar